Naši partneři:
VÍNA Z TOHOTO OBCHODU SI MOHOU OBJEDNAT POUZE OSOBY STARŠÍ 18 LET!
Poznámka na úvod:
Neberte prosím nic z toho, co bude následovat, jako dogma. Určitě Vám nechceme diktovat, k jakému jídlu si máte dát jaké víno! Jsou to pouze všeobecně uváděná doporučení. Fantazii a experimentům se samozřejmě meze nekladou a nejlepší je ta kombinace, která Vám nejvíc vyhovuje :-)
Zde je tedy několikero doporučení:
* Obecně platí, že k lehčím jídlům patří lehčí, svěžejší víno, k výrazným jídlům víno extraktivní a k sladkým jídlům sladší víno.
* Pokud používáte víno přímo při vaření (postačí i dobré jakostní), není od věci držet se zásady, že toto víno musí být dostatečně kvalitní i k samotnému pití, neboť víno, které jste přidali do pokrmu při vaření, by se následně mělo podávat i při konzumaci tohoto pokrmu.
* Víno nedoporučujeme kombinovat s jídly okyselenými octem, s vejci, se zavařeninou, se zmrzlinou a s čokoládovými polevami. Červené víno je nevhodné k pokrmům, v nichž je zůstatek mořské vody.
Předkrmy
U předkrmů se uplatní lehká bílá vína, jako jsou např. kabinetní Muškát moravský či Sauvignon. Ke studené nemastné rybě se nejlépe hodí dobře vychlazený Ryzlink rýnský i vlašský. U předkrmů s výraznější chutí sáhneme po suchém víně s jemnými aromatickými nebo kořenitými látkami (např. Müller Thurgau nebo Sylvánské zelené). Dobře se uplatňují i klarety, neboť mají kromě přiměřených kyselin i jemné tříslovinky. Má-li předkrm velmi výraznou chuť, jako např. husí játra, doporučujeme bobulové výběry, tedy vína polosladká až sladká (např. Chardonnay či Pálava).
Polévky
I polévky lze doprovodit vhodným vínem: k zeleninovým se hodí suchý Müller Thurgau nebo růžové víno. K hovězímu vývaru se podává vyzrálé bílé víno, např. starší ročník Neuburského. K hustším bílým polévkám je nejvhodnější kořenité Sylvánské zelené či suché Rulandské bílé. K boršči doporučujeme láhvově zralé rosé nebo plnější červené víno.
Maso, ryby a omáčky
Zjednodušeně se dá říct, že platí pravidlo k bílému masu bílé víno, k tmavému masu červené víno. Bílé víno v individuálním výběru podle úpravy jídla tedy podáváme např. k rybám, drůbeži, telecímu a světlým omáčkám, červené víno pak podáváme např. ke zvěřině, kachně, huse a chuťově výrazným tmavým omáčkám.
K jemně upravené rybě je nejvhodnější lehké, suché, kabinetní bílé víno s nižším obsahem alkoholu (Veltlínské zelené, Neuburské). K rybě obalované a smažené na tuku je vhodnější plnější suché víno: Rulandské bílé, Chardonnay či vyzrálý Ryzlink rýnský. Uzené ryby budou lahodné v kombinaci s pozdními sběry Veltlínu či Rulandského bílého. K úhoři a ke grilovaným rybám můžeme podávat lehčí červená vína (Modrý Portugal, Zweigeltrebe). K mořským rybám a plodům moře podáváme vždy víno bílé, neboť mořská sůl a červené víno dávají hořkou chuť.
Stejně jako u ryb vybíráme vína i k ostatním masům, tj. především v závislosti na úpravě. Bílá vína užijeme hlavně k drůbežímu a telecímu masu a také k vařenému masu hovězímu. Vhodnými odrůdami jsou Sylvánské zelené, Veltlínské zelené, Rulandské bílé a Neuburské, k masu s jemnou omáčkou pak Veltlínské červené rané.
Červené víno (např. jakostní Rulandské modré) se hodí k těžší úpravě krocana a lehčí červená vína (Zweigeltrebe, Modrý Portugal) skvěle doprovodí výraznější úpravy hovězího. Ke grilovanému či pečenému prorostlému vepřovému masu podáváme buď velmi plná bílá vína (Rulandské šedé, Sauvignon) nebo klarety nebo jemnější červená vína (Modrý Portugal, Zweigeltrebe).
Plná a vyzrálá červená vína se výtečně hodí k kořenité úpravě mas, ať už je to skopové, zvěřina, kachna, husa či maso pernaté zvěře. Čím je tmavší maso a těžší úprava, tím vyzrálejší víno volíme, např. starší ročník Frankovky či Svatovavřineckého. U tučného masa je lepší volit mladé červené víno, které má vysoký obsah tříslovin (Cabernet Sauvignon, André, Dornfelder).
Sýry
Neexistuje universální víno vhodné ke všem druhům sýra. K mladým čerstvým bílým sýrům se hodí mladá svěží bílá vína – Müller Thurgau, Veltlínské zelené, Neuburské. Máslové sýry a sýrové pomazánky už si žádají plnější nazrálá bílá nebo růžová vína. Sýry s bílou plísní výborně doplní vyzrálé Rulandské, Neuburské či Sylvánské. K tvrdým sýrům jsou vhodná červená barrique vína. A sýry s modrou plísní se skvěle snoubí jak s vyzrálými červenými víny, tak i s výrazně sladkými víny bílými (výběry z hroznů, z bobulí,…).
Dezerty
K dezertům, cukroví a sladkým jídlům se velmi dobře hodí sladká vína tichá i šumivá, např. výběry Tramínu, Sauvignonu a rýnského Ryzlinku.
Není pochyb o tom, že u jednotlivých odrůd vín vždy záleží na tom, ze kterého vinařství pocházejí, jakého jsou přívlastku, o jaký se jedná ročník a na spoustě dalších faktorů. Protože do uvedeného článku se nám však zdaleka nevešly všechny pokrmy a vhodné odrůdy vín k nim, dovolujeme si Vám zde nabídnout přehledné shrnutí:
Studené předkrmy: Müller Thurgau, Sylvánské zelené, Neuburské, Ryzlink rýnský, Ryzlink vlašský
Teplé předkrmy: Ryzlink vlašský, Veltlínské zelené, Chardonnay, Pálava
Polévky: Veltlínské zelené, Neuburské, Veltlínské červené rané, Müller Thurgau, Sylvánské zelené, Rulandské bílé
Drůbež: Müller Thurgau, Veltlínské zelené, Ryzlink vlašský, Sylvánské zelené, Rulandské bílé, Neuburské
Krůta, kachna, husa: Svatovavřinecké, Frankovka, Modrý Portugal, Rulandské modré, Dornfelder, Cabernet Sauvignon, André
Hovězí: Ryzlink vlašský, Veltlínské zelené, Modrý Portugal, Zweigeltrebe, Merlot, Rulandské modré
Vepřové: Rulandské šedé, Sauvignon, Aurelius, Ryzlink rýnský, Chardonnay, klarety, Modrý Portugal, Zweigeltrebe
Skopové: Frankovka, Cabernet Sauvignon, André, Neronet
Zvěřina: André, Dornfelder, Cabernet Moravia, Alibernet, Rulandské modré
Uzené maso: Sauvignon, Ryzlink rýnský
Ryby: Chardonnay, Rulandské šedé, Ryzlink vlašský
Mořské plody: Chardonnay, Rulandské šedé
Asijská kuchyně: Tramín červený, Aurelius
Těstoviny: Zweigeltrebe, Frankovka rosé, Svatovavřinecké rosé
Pizza: Chardonnay, Rulandské šedé
Vegetariánská jídla, zelenina: Müller Thurgau, Veltlínské zelené
Sýry měkké (čerstvé): Malverina, Muškát moravský, Müller Thurgau, Sylvánské zelené, Veltlínské zelené
Sýry s bílou plísní: Rulandské šedé, Rulandské modré, Ryzlink vlašský, Muškát moravský, Modrý Portugal, Laurot
Sýry s modrou plísní: Cabernet Sauvignon, Dornfelder, Modrý Portugal, Merlot, Irsai Oliver, Tramín červený
Sýry tvrdé: Rulandské bílé, Ryzlink rýnský, Sylvánské zelené, červená barrique vína
Sýry kozí a ovčí: Sauvignon, Müller Thurgau, Aurelius, Hibernal, Cabernet Sauvignon