STAŇTE SE NAŠIMI FANOUŠKY NA FACEBOOKU A ŽÁDNÁ NOVINKA ČI AKCE VÁM NEUNIKNE!


Ohodnoďte svá oblíbená vína na VínoTest.cz/Wiono.cz!


Naši partneři:

Heureka

Internetový katalog obchodů a webových stránek - Bezva Portál

Katalog   internetových obchodů a služeb

Navštivte Víno na Váš stůl u ShopMania

CenovýRádce.cz

Další partneři

VÍNA Z TOHOTO OBCHODU SI MOHOU OBJEDNAT POUZE OSOBY STARŠÍ 18 LET!

Podporuje mojeID

» Jak poznat dobré víno
Jak poznat dobré víno

Málokterý nápoj podléhá tak výrazně vlivům svého okolí jako víno. Na jeho kvalitě se může negativně odrazit nespočet faktorů od nesprávného nebo zanedbaného ošetření keřů, zpracování nedostatečně vyzrálých hroznů, vznik nežádoucích mikrobiálních procesů v průběhu kvašení, nedodržování hygieny v provozech, až po špatné zacházení s již lahvovaným vínem.

Vzhledem k používání moderních způsobů ošetření a zpracování vína, především pak řízenému kvašení, se však kvalita produkovaných vín neustále zvyšuje a v poslední době se setkáváme s vadnými víny již jen výjimečně.

I přesto je dobré vědět, na co si při nákupu vína dát pozor. V prvé řadě by mělo být víno vždy čiré bez jakéhokoliv zákalu. Pokud si nejste jisti, zda-li se na dně lahve nenachází nežádoucí sediment, otočte lahev prudkým pohybem dnem vzhůru, čímž dojde k rozvíření případného sedimentu. Zde je třeba připomenout, že u archivních vín může být sediment přirozenou součástí jejich zrání.

Mnohé napoví i barva vína. Nahnědlá barva zřetelná především u bílých odrůd signalizuje, že došlo k oxidaci a tedy zkažení vína. Naopak u červených odrůd značí černá barva příliš  vysoký obsah železa. Nezřídka je ve víně přítomen vinný kámen v podobě malých šedočerných krystalek, který však nemá žádný vliv na vůni ani chuť vína a jedná se tedy především o optickou vadu.

Řadu informací lze také vyčíst ze samotné etikety. Především je to množství kyselin, zbytkového cukru, alkoholu a jejich vzájemného poměru. Pokud je množství kyselin nízké, je víno mdlé chuti. Zvláště pak v kombinaci s vyšším obsahem cukrů působí víno velmi nepříjemným dojmem. Naopak příliš vysoký obsah kyselin a nízký obsah zbytkového cukru způsobuje hrubou až dráždivou chuť vína. Nízký obsah alkoholu spolu s nízkým obsahem zbytkového cukru značí víno nízké kvality. V této souvislosti upozorňujeme na nešvar některých výrobců, kteří neoprávněně označují svá vína přívlastky, např. výběr z hroznů, přičemž nízký obsahu alkoholu a zbytkového cukru jednoznačně tuto možnost vylučuje.

Pokud jste se právě rozhodli lahev vína otevřít, lze již ve fázi nalévání odhalit další vadu vína způsobenou druhotným kvašením. Ta se projevuje perlením vína, tedy vyšším obsahem oxidu uhličitého, který je ovšem žádoucí pouze u šumivých vín, nikoliv u vín tichých. Výsledkem tohoto procesu je pak kromě bublinek i vyšší obsah alkoholu a naopak úbytek zbytkového cukru, což ovlivní původní charakteristiku vína.  

Další nemoci, vady a nedostatky na sebe víno prozradí svou vůní. Pro intenzivnější uvolnění aromatických látek je vhodné nechat víno chvíli převalovat po stěnách sklenky lehkým krouživým pohybem ruky. Při přičichnutí by mělo víno vždy vydávat příjemnou vůni, často plnou rozličných ovocných tónů, především u mladších vín. V žádném případě by se ve vůni vína neměly objevovat octové, sirné, aldehydové či acetonové tóny či dokonce silný zápach myšiny či plísně.

Při dodržení uvedených doporučení by již vlastní ochutnání vína nemělo být vyloženě nepříjemným zážitkem. V chuti se negativně může projevit především u levnějších vín pachuť nekvalitního korku.  V případě, že bylo víno vyrobeno z nevyzrálých hroznů, může mít víno trávovitou pachuť po třapinách. Na druhou stranu intenzivní příchuť kvasinek nebo dřeva může být žádoucím výsledkem procesu zrání nazývaných sur lie a barrique a nelze jí tudíž považovat za vadu.

Závěrem nám tedy nezbývá, než Vám popřát pouze radostné pocity při ochutnání vína, ať už si ho objednáte v našem e-shopu, zakoupíte ve vinotéce nebo ochutnáte u přátel.